Friday, February 27, 2009

Danish's 6th Birthday

Happy Birthday To You...Happy Birthday To You....
Happy Birthday
To
AdAm DaNiSh
Happy Birthday To You



27/02/2009 (Jumaat) - Hari ni hari jadi Adam Danish yang ke 6. Happy 6th Birthday Danish. Semoga Danish dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan menjadi anak yang soleh.
Hari ni mummy masuk office lambat sikit. Kat Tadika Krista ada birthday celebration untuk student yang lahir dalam bulan Februari dan Danish salah seorang daripadanya.
Pukul 5.15 mummy dah bangun. Lepas bangun mummy terus siapkan bahan2 untuk buat spageti. Nasib baik daging hancur tu bibik dah rendam dulu, jadi tak lah mummy kena tunggu lama untuk masak. Kuah spageti tu mummy guna 1kg daging hancur dan mummy masak dua bungkus spageti. Lepas siap masak spageti mummy terus mandi dan sembahyang dan siap2 nak hantar Danny ke sekolah. Kalut sikit pagi ni, sebab 3D semua buat perangai, Danny tak nak bangun tidur sebab ngantuk, Dania pagi2 baru sibuk nak buat homework si Danish merenggek nak ikut hantar Danny gi sekolah.

On day way hantar Danny, baru mummy tersedar bekal spageti Danny tertinggal kat rumah, mummy cakap kat Danny balik nanti baru makan spageti tu tapi dia dah menanggis pulak. So terpaksalah mummy cari u-turn balik ke rumah. Mana lah bekal tak tertinggal tiap2 hari macam mummy yang nak sekolah pulak, kena salin jadual, pastikan semua kelengkapan sekolah dibawak, air dan bekal dah ambik dan masukkan dalam beg. Tu tak masuk lagi mummy nak bawak beg komputer mummy untuk ke office lagi.

Sampai sekolah ngam-ngam pukul 7.30am. Pagar pun dah nak kena tutup. Kalau lewat lagi sikit kena tulis nama tu sebab datang lambat..hihihi. Lepas hantar Danny mummy ke Tadika Widuri hantar beg dan baju sekolah agama Danny pulak.

Sampai rumah, si Dania merenggek mintak ajar buat homework. Si Dafiy menanggis nak menyusu pulak. Si Danish belum sikat rambuat lagi. Memang tension betul pagi ni. Sementara tunggu Dania siapkan homework mummy masukkan spageti dalam bekas buffet. So untuk jamuan harijadi Danish kat sekolah hari ni mummy cuma bawak birthday kek, goodies for the kids, spageti dan ice-cream nugget jer. Niat dihati nak buat dadih tapi tak sempat nak beli mangkuk kecil.

Lepas hantar Dania dan Danish ke tadika mummy balik rumah semula, kemaskan barang2 yang nak dibawa ke taska.

Ini birthday cake untuk Danish

Danish diapit oleh dua Batrisya, Dania Batrisya dan Damia Batrisya

Ini birthday Danish tapi si Dania ikut menyibuk duduk table for birthday boys and girls
Mummy and Danish

Birthday boys and girls

Bibik dan Dafiy pun datang celebrate birthday Danish di sekolah


Petang balik dari kerja mummy beli kek lagi satu untuk Danish. Lepas maghrib nanti bolehlah Danish potong kek sekali lagi. Pagi tadi masa celebrate borthday kat tadika Danny kan tak rasa lagi kek untuk Danish.
Permukaan kek ini penuh dengan colourfull choc rice sebab tu tulisan atas kek ni pun susah nak baca.
Untuk kali ketiga tahun ini Danish meniup lilin harijadinya.

Apakah yang digelakkan oleh 3D ni....
Mummy with the kids.
Mummy with Danish. Untuk ambik gambar dengan Danish rasanya sampai lima kali baru baru dapat gambar yang ok sikit. Kalau tak ada jer lah yang dia buat.

Thursday, February 26, 2009

Dafiy 9 Months

26/02/2009 (Khamis) - Hari ni umur Dafiy genap 9 bulan. Dafiy dah boleh merangkak laju, kalau kita leka sekejap jer di dah ada kat bawah meja. Sekarang ni dia dah makin nakal dan pandai buat perangan. Dia suka cakar muka oarang. Kalau mummy lalu tak dokong dia, mesti dia menangis. Sekarang ni tiap pagi sebelum pergi kerja mummy atau daddy mesti bawak dia pusing2 dulu naik kereta. Oh ye, Dafiy dah ada gigi dua batang.

Dafiy with his first car....nampak tak gigi dua batang belah bawah tu???
Relax habis...
Tergelak besar Dafiy bila Daddy geletek dia. Dia pun akan gelak besar bila Danny nyanyi lagu Lenggang Kangkung.
Si Dania ni kuat sikit jeles dia kat Dafiy. Daddy nak gambar dengan Dafiy pun dia nak menyelit sama.
Seriusnya anak mummy ni...senyum sikit...

Tuesday, February 24, 2009

Ujian Bulanan

24/02/2009 (Sabtu) - 24 - 26/02/2009 Danny ada ujian bulanan. Hari ni subjek Bahasa Melayu Kertas1 dan Kertas II dan Agama Islam. Mummy dan Daddy doakan Danny diterangkan hati dan dapat jawap soalan dengan mudah.

Pagi tadi lepas sembahyang subuh mummy tanya Danny apa yang dia doa? Dia kata dia doa biar Allah bagi dia pandai so senang nak jawap ujian nanti. Walau pun cuma ujian bulanan mummy pesan supaya Danny jawap sungguh2.

Sebelum pegi sekolah mummy pastikan Danny minum milo dan makan sikit untuk alas perut. Mummy check sekali lagi untuk pastikan keperluan sekolah semua dah dibawak, pensil semua mummy dah sharp.

Lepas hantar Danny ke sekolah, mummy balik semula ke rumah. Danish dan Dania belum ke sekolah lagi. Si Dania masih lagi buat homework. Si Danish baru jer siapkan homework, itupun selepas kena rotan dengan Daddy. Mummy tengok si Danish ni bukan tak boleh buat homework tapi dia ni 'M' terlebih kut....so memang rutin mummy tiap kali sampai rumah dari kerja tanya ada homework ke tidak.

Friday, February 20, 2009

Cabut Gigi

20/02/2009 (Jumaat) - Hari ni mummy bersemangat nak gi jumpa dentis utk cabut gigi. So lepas hantar Danish dan Dania ke sekolah mummy terus gi ke Klinik Pergigian Dr Hasrim kat Tmn Sri Serdang. Mummy memang kerap ke situ. Masa sampai klinik, awal lagi baru kul 8.45 so tunggu jer lah depan klinik tu. Sempat gak pegi BSN dulu transfer duit ke Mama Shafiq untuk beli baja pokok kelapa sawit tinggalan atuk. Dah hampir kul 9.20 am klinik tak bukak lagi, mummy dah start nak cabut gi opis bila ada pembantu klinik tu bukak pintu. Mummy jadi org pertama, rupanya dr dah ada pun kat klinik. Rasa berdebar2 jer nak jumpa dr, so sempat gi toilet dulu.

So sebelum cabut dr check semua gigi mummy dia advice ler mana yang perlu tampal mana yang patut cabut. Sebelum dr cucuk mummy suruh dia sapu gel dulu kat gusi so tak ler rasa sakit sangat nanti. Lepas cucuk dua kali dr suruh mummy relax sekejap tunggu ubat bius tu bertindak. Dekat 15 minit dr check nak pastikan ubat tu dah bertindak ke belum. Dr cuba goyang2kan gigi, mummy tak rasa sakit pun. Tapi bila dr cuba nak cabut gigi tu mummy rasa sakit sangat. So dr berhenti kejap dan cucuk ubat bius lagi.

Dr kata dia akan bagi ubat bius sekali lagi dan cuba cabut, kalau tak berjaya gak, dia akan bagi antibiotik dulu untuk 2-3 hari dan lepas tu mummy boleh datang semula. Bila dah rasa gusi, lidah dan bibir makin kebas dr cuba cabut lagi, dia tolak2 gigi tu dulu nakbagi longgar kut tapi bila dia start nak cabut dan pusingkan gigi tu mummy dah angkat tangan sebab sakit. Nasib baik masa mummy angkat tangan tu dr dah berjaya cabut gigi mummy, lepas tu dr suruh berkumur2, banyak lak darah yang keluar. So dr bagi kapas dan mintak mummy gigit kuat2 untuk berhentikan darah.

Alhamdulillah dalam takut2 gigi mummy berjaya dicabut, dr bagi pain killer dan antibiotik. Dari klinik mummy duduk dalam keta dulu tunggu kurang sakit baru pegi ke office. Sampai office mummy telan pain killer sebiji sebab rasa sakit. Harap2 lepas ni tak der lah kena sakit gigi lagi... sakit gigi, sakit yang tak boleh ditolong oleh orang lain....

Anak2 mummy semua mesti jaga gigi dan jangan lupa hari-hari mesti gosok gigi.

Thursday, February 19, 2009

Sakit Paling Sakit

13-17/02/2009 – Untuk sekian kalinya mummy sakit gigi lagi. Gigi yang dr buat temporary filling masa Dafiy dlm kandungan tu sakit semula. 5 hari yang betul2 mencabar kesabaran betul. Dari panadol active fast sampai dua jenis pain killer daddy belikan hanya boleh bertahan sakit untuk sementara je. Sepatutnya sehari maksimum 3x makan jer tapi disebabkan sakit sangat mummy makan 5x sehari. Dan kesannya hari ni mummy sakit dan pedih perut pulak. Ye lah makan ubat masa perut kosong, kalu tak makan ubat tak boleh nak makan pulak sebab sakit. Perut rasa ngilu dan bisa2 macam gastrik lah pulak, pas tu rasa mual cam nak muntak. Sakit gigi memang sakit yang paling sakit, mummy rasa biar ler sakit lepas operate bersalin tapi nak dibandingkan dengan sakit gigi memang sakit gigi lagi. Ni mummy memang nekad, hilang jer sakit gigi mummy nak cabut terus. Dulu dr kata sayang kalau cabut sebab lubang tu kecil jer tapi sampai ke akar, so dia advise buat root kernel. Tapi tu ler root kernel dekat RM900++ untuk sebatang gigi, so mummy decide nak cabut jer lah….

Tuesday, February 10, 2009

3D’s Birthday

Happy Birthday
To
DaNiEl, DaNiSh & DaNiA

Birthday Boys and Girl

08/02/02 (Sabtu) – Hari ni mummy dan daddy buat birthday party untuk 3D (Daniel, Danish & Dania). Memang setiap tahun sejak tiga tahun lepas mummy buat birthday party serentak untuk 3D. Ini disebabkan 3D lahir dalam bulan February dan Mac. Daniel 06/02 , Danish 27/02 dan Dania 25/03. Letih nak buat party tiap2 bulan. Nak senang buat serentak dan masing2 panggil kawan masing2. Walaupun buat birthday party serentak tapi pada hari lahir yang sebenar mummy dan daddy tetap sambut secara ringkas gak.

Ini birthday invitation card untuk kawan2 3D dan jiran tetangga.

Persiapan kat luar rumah.


Daddy with 3D before the party started.


Mummy with 3D before the party started.


Choc Moist Ben-10 cake for Daniel

Choc Moist Ben-10 cake for Danish


Choc Chips & Walnut Power Puff Girl cake for Princess Dania

Alhamdulillah ramai kawan2 3D, jiran2 dan saudara mara yang datang. Dan acara yang paling ditunggu2 oleh anak2 dan kawan2 semestinya acara potong kek.

Princess Dania menikmati kek...nyum...nyum...sedapnya

Walaupun majlis sepatutnya dari pukul 2.30 – 6.00 tapi macam biasa ler pukul 8.00 mlm belum tutup kedai lagi.

Danny with his best friend Zulaikha. Ika datang lepas majlis selesai. Mummy Ika kata dari pagi Ika dah bersiap nak datang rumah Danny tapi ada emergency, kawan parah masuk hospital kena tetak. Tengok Ika dah siap2 pakai dress cantik macam princess. Tak apa Ika, Insyallah tahun depan Ika boleh datang lagi.


Lepas maghrib acara yang ditunggu2 3D, acara nak bukak hadiah. Dari petang masing2 merenggek nak bukak hadiah tapi Daddy tak bagi, tunggu lepas tetamu balik dan majlis dah selesai baru boleh bukak hadiah.






Apa hadiah dari M&D??? Sebenarnya M&D belum beli lagi hadiah untuk 3D. Danny kata dia nak kasut bola dan bola, Danish pun sama. Si Dania macam biasa nak barbie doll.

Lepas bukak hadiah 3D dah tak larat bukak mata lagi, masing2 tunggu nak zzzzzzzzzz jer...tengok ler muka letih masing2 ni...



Alhamdulillah makanan cukup untuk semua tetamu. Insyallah panjang umur dan murah rezeki majlis yang sama akan diadakan lagi tahun hadapan.

Saturday, February 7, 2009

Danny’s 7th Birthday

Happy Birthday To You...Happy Birthday To You...
Happy Birthday To
* DANNY *
Happy Birthday To You




06/02/2009 (Jumaat) – Hari ni umur Danny genap 7 tahun. Pagi-pagi bangun tidur mummy dan daddy terus tulis birthday card yang mummy beli semalam. Bila Danny bangun tidur mummy dan daddy terus wish danny dan bagi birthday card dia. Sekarang ni dia dah boleh baca so bagilah card kat dia terus. Sebenarnya setiap tahun mummy dan daddy memang bagi birthday card untuk Danny tapi mummy simpan jer dalam laci sebab Danny belum pandai baca. Nanti bila Danny dah umur 12 tahun dah pandai simpan barang mummy akan berikan semua birthday card untuk Danny dari umur Danny setahun.

Ini birthday card dari Mummy dan Daddy untuk Danny.



Balik kerja mummy beli kek untuk Danny. Lepas maghrib kami sambut birthday Danny anak beranak, tak der majlis apa2 pun cuma potong kek jer. Lepas potong kek kami pegi makan kat pizza-hut.
Ini lah kek untuk Danny, mummy beli jer kek yang dah siap, just tulis jer kat atas tu.




Danny dah tak sabar nak ngupppp kek....



Eh. ni birthday siapa ni, kenapa Dania yang tolong tiup lilin!!!! Nasib baik Danny sporting.


Nah ini untuk Daddy....Dania tengok macam nak jer...


Nah ini untuk Mummy pulak...

I luv u Daddy...cuppp...cuppp....


I luv u Mummy...cuppp...cuppp....


Thursday, February 5, 2009

Malang Tak Berbau

04/02/2009 (Rabu) – Lunch hour mummy keluar gi Restoren Anje kat Seksyen 15 BB Bangi tempah nasi briani gam untuk majlis harijadi anak2. Lepas tu mummy singgah kejap kedai kek Yummie beli keperluan untuk majlis harijadi nanti. On d way balik ke office sampai kat Persiaran Setia sebelum stesyen minyak Shell mummy terlibat dengan eksiden. Mummy nampak kereta kat depan brek mengejut dan mummy pun brek gak kereta tapi mummy rasa kereta macam mengelongsor jer dan lepas tu terasa hentakan yang amat kuat ke dada, kepala pening berpusing2 dan rasa cam nak muntah. Mummy cuba keluar dari kereta tapi cam nak tumbang. Lepas tu driver kereta depan datang ke mummy, ingatkan dia nak marah, rupanya dia tanya mummy ok ke tidak. Pas tu dia bagi air mineral. Mummy telefon bagi tau daddy. Nasib baik daddy ada kat area USJ, so dekat sikit dia nak datang. Bila dah ok sikit baru mummy keluar dan baru tau 4 kereta yang terlibat. Depan sekali perdana, kedua ford lama, ketiga camry dan last sekali kereta mummy. Nasib baik mummy tak kena langgar dari belah belakang. Alhamdulillah mummy selamat tak der cedera luar cuma kereta belah depan memang dah hancus dah jadi cam kereta Mr Bean. Pintu kereta depan kanan kiri memang ketat nak buat. Betul org kata klu eksiden tak sampai 2-3 minit tow truck sure dah sampai, dua tiga orang berebut2 explain itu ini dan bagi business card masing2. Mummy malas nak pikir, mummy kata kat dia org discuss dengan daddy nanti.





Ini lah jadinya kerete Viva mummy, nombor pun tinggal S6 jer, sekali tengok dah jadi cam keta Mr Bean kan.

















Pintu kanan kiri memang susah nak bukak, nasib baik le mummy ni 'slim sikit' (hihihi...) boleh ler keluar dari keta tu.


















Bila daddy sampai dialah yang call insurance company dan decide siapa nak tow keta tu. lepas tu kami terus gi buat polis report kat Balai Polis Kajang.

Ni la pengalaman pertama buat report accident. Dah ler kena parking jauh kat luar sebab public tak boleh park dalam balai. Mula2 buat report kat kaunter dulu lepas tu baru jumpa officer in-charge untuk ulang statement.

Masa tu gak mummy dapat saman RM300, sebab mummy keta yang last so consider mummy yang bersalah. Lepas mintak discount dapat ler kurang sikit, bayar RM200 jer, aduh dah ler keta hancus nak kena repair kena bayar saman pulak. Tak per lah nak buat camana dah bukan rezeki, alhamdulillah mummy selamat.

Masa kat balai polis dada dah semakin rasa sakit, so daddy bawak mummy gi check-up kat Hospital An-Nur, Dr check luaran ok tapi mummy tak puas hati so mummy mintak buat x-ray. Al-hamdulillah tak der tulang patah ke retak, Dr kata muscle pain jer dan akan ambil masa 3-4 minggu gak untuk baik. So dr bagi ubat sapu dan pain killer jer.

Itulah pengalaman yang boleh dikira mengerikan gak ler, kira trauma gak, malam tidur cam terbayang2 sampai termimpi2.